Tormod en en livbåt på 28 fot. Båttypen blir også omtalt som kvalbåt og marinebåt.

Tormod er bygd rundt 1920, og ligger nå i Misund, men har stort sett vært stasjonert i Rødvenfjorden i Rauma. Kystlaget fikk den i gave fra Tormod Ulleland i 1998 eller 1999. Det er uklart hva som er historien til denne bestemte båten. Det er skåret inn romertall: XVI på babord side av stavnen.

Tormod kan roes, seiles, og vi har også en 5hk påhengsmotor på båten. Båten kan benyttes av medlemmer i kystlaget, ta kontakt med styret. Men først må båten repareres, da en del bord løsnet fra kjølen under et slep.

 Tormod på Rødvenfjorden

Båttypen ble innført i den engelske marine under 2.verdenskrig. Den ble hovedsakelig brukt som 'mann over bord'-båt. Teknikken ved bruk var å tørne skipet rundt mot mannen som lå i sjøen for å passere han på lo side med redusert fart (3-5 knop). Kvalbåten ble svingt ut, låret til ca 1m over sjøen. Båten hadde en lang forhaler som var strukket frem på skipets bakk. Når man nærmet seg mannen ble slipphakene utløst, og kvalbåten falt fritt ned. Med forhalerene ble båten dratt med, og det var båtførerens oppgave å styre slik at man kunne fange den uheldige i fart. Det hente naturligvis at man bommet og da måtte forhaleren kastes, og årene tas i bruk. Det var alvorlig 'tap av ansikt' for en båtfører som bommet. Tidsfaktoren ved manøveren var avgjørende, man regner med at en ubeskyttet mann i sjøen vinterstid har ca 6 minutter på å bli reddet. Med godt drillet mannskap var man helt nede i 4 minutter fra alarmen gikk til mannen var i båten.

Kvalbåten ble også brukt i rokonkurranser, noe den er velegnet for. Og til rekreasjon som seilbåt.

Båttypen ble brukt i den norske marinen, helt opp til 1974 på fregattene.